Teamfoto JC Installatietechniek
24/7 bereikbaar bij spoed!
Werkzaam in Zaandam, hoofdvestiging Oostzaan
Zelf de oude radiator afkoppelen een praktische gids Redactie, 12 maart 2024
Verwarming laten aansluiten door een monteur
De monteurs van JC Installatietechniek helpen u graag verder met uw verwarming.

Uw eigen radiatorklep losdraaien met deze handige tips

Indien uw radiator stuk is of als u een nieuwe (design)radiator wilt installeren, laten we hier een stap-voor-stap handleiding zien voor het zelf vervangen van een radiator. Als u de oude radiator wilt vervangen, is het noodzakelijk om de cv-ketel uit te schakelen en de temperatuur te verlagen tot onder de 40 graden. Open de radiatoren die boven uw eigen radiator zitten om deze leeg te laten lopen.

Indien de radiator die u wilt vervangen zich op het laagste punt in huis bevindt, dient u een vulslang aan de vul- en aftapkraan te bevestigen. Laat de installatie leeglopen door de kraan open te draaien. Indien de radiator die u wilt vervangen zich niet op het laagste punt bevindt, is het nodig om de juiste locatie te identificeren en de vulslang hierop aan te sluiten om de installatie leeg te laten lopen.

U vindt de radiator meestal op de laagste plek in uw woning. Loskoppelen van zowel de toevoer- als afvoerkoppelingen van de radiator. Haal de radiator zelf los en verwijder eventueel het bevestigingsmateriaal.

Zelf een nieuwe radiator aansluiten volgens dit plan

Als u de oude radiator hebt gedemonteerd, is het nu tijd om de nieuwe te monteren. Als u hetzelfde type radiator installeert, zijn dezelfde bevestigingsbeugels geschikt. Als u een verschillend type radiator aansluit waarbij de af- en toevoer op een andere locatie zijn, dan dient u de leidingen te verlengen met behulp van de juiste gereedschappen.

De verbinding tussen de buizen met een fitting maken gaat op de volgende manier. Gebruik de juiste lengte van de buizensnijder om de radiatorbuis te snijden. Neem dan de moer en schuif deze langs de buis. Als eerste stap, schuift u de knelring over de buis (oudere knelringen zijn niet opnieuw te gebruiken). Vervolgens steekt u de buis in de fitting en draait u de moer vast.

Als de af- en toevoer zijn aangesloten op de nieuwe radiator en alle ontluchtingskranen dicht zijn, vul dan het systeem opnieuw met water via de waterkraan bij de ketel. Laat de slang eerst vullen met water voordat deze wordt aangesloten op het systeem om de ontluchting te minimaliseren. Wanneer u de kraan opendraait, laat het water stromen totdat de druk ongeveer 1,5 tot 2 bar bedraagt. Mocht dat nodig zijn, ontlucht de installatie dan nogmaals.

Kunt u overwegen om een specialist in te huren?

Wanneer het niet lukt of als u het liever overlaat aan een specialist?Raadpleeg JC Installatietechniek om dit voor u te doen. Via 075 300 1714 zijn we beschikbaar om de mogelijkheden met u te bespreken.

Zoeken

Snel een medewerker spreken? Bel 075 300 1714

Wij helpen u graag verder!

Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Over JC Installatietechniek

J.C. installatietechniek is al ruim 17 jaar de specialist op het gebied van verwarming, loodgieter, dakbedekkingen, zinkwerken, loodwerken, verstoppingen en riool vervanging. J.C. Installatietechniek staat garant voor service, kwaliteit en flexibiliteit en dat 24 uur per dag, 7 dagen per week. Heb je een nieuwe H.R. combiketel nodig? Wij leveren en plaatsen de ketel graag deskundig voor je. Daarbij leveren we de combiketel tegen inkoopprijs!


VCA